måndag 23 november 2009

Biscotti

Truddelutts begäran.
Så här bakar jag mina biscottisar.
Biscotti


- 4 dl mjöl
- 2,5 dl socker
- rivet skal från en citron, plus saften från densamma
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,75 tsk bakpulver
- ev. 1 tsk kardemumma (varierar lite)
- 2 hela ägg och en extra gula
- 2 dl mandel, grovt hackad (väldigt grovt gärna några hela)

Äggvitan från tidigare använd gula används för pensling innan gräddning.


Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma,vaniljsocker och citron.
Arbeta in äggen lite i taget, degen blir ganska lös och kladdig (viktigt! får inte bli okladdig då blir den för hård)
Blanda i mandeln (jag sätter i mandeln och låter matberedaren dela dom lite, ha gärna hela mandlar i också, alltså grovt hackat..)

Klicka ut med hjälp av skedar ut smeten på en plåt, i två rader liksom. Det ska bli två "rullar" även om dom flyter ut lite. Smeten blir lite kladdig men den ska inte rinna, utan lite för kletig för att arbeta med händerna.
Pensla med äggvitan och grädda.

Grädda i ca 20 min i 175 graders ugn (tills dom fått lite färg).


Ta ut plåten, sänk värmen till 100 grader i ugnen. Skär rullarna på snedden i lagoma bitar, typ 2 cm breda snittar.

Sära på skorporna lite och sätt in plåten i ugnen för torkning.
Låt ugnslucka stå lite på glänt så att fukten kan försvinna någonstans.Torka tills skorporna känns torra, ca 1 timme eller upp till två. Känn så dom känns hårda.



Dom ska vara hårda.

Låt svalna och ta sen ett par stycken för avsmakning!
Njut!

4 kommentarer:

  1. Men alltså, "klicka ut smeten" på plåten. Blir det biscottihögar eller ormklickar? Hur ser de ut egentligen? Har du möjligen en bild?

    SvaraRadera
  2. Mumsigt,kanske man skulle testa!

    Ha en super mysig tisdag!

    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Mockapocka, smeten blir lite kletig så därför klickar jag ut den.

    Jag klickar den i en rad liksom, som när man gör kolakakor el.likn.
    Sen skär jag lite snett över så dom blir som dom på bilden.

    Pia, du ska absolut prova tycker jag. Gott till te och kaffe.

    SvaraRadera
  4. Perfekt! Har bakdag på fredag, då ska jag prova ditt recept.

    SvaraRadera