fredag 29 april 2011

Gladare idag och Älven har gått!

Har mindre ont idag, nästan ingenting faktiskt och är alltså gladare än igår.

Sen har Älven gått! En årlig tradition i Kalix är att gissa när älven går, ett lotteri anordnat av Lions. Det är en liten båt som placeras ovanför Kalixbron och sen får man gissa när man tror den flyter fram under Kalixbron. I år blir det lottning då lotterna bara gäller för maj (!?).



I år gick den rekordtidigt. Enligt Lions har den aldrig gått så här tidigt sen dom började föra statistik 1910.
Den gick inatt så antingen 28 eller 29 april. Fyra år har den gått den 30 april (1921, 1937, 1948 och 2002) men alltså aldrig denna dag, inte på 101 år!. Alla övriga år har den gått i maj.

Kul. Det är något speciellt när älven går, att följa perioden från is till öppet vatten. Fast nu betyder det ju inte så mycket eftersom jag inte kan sjösätta båten själv, jag och släp är ingen bra ide. Jag måste vänta tills Maken kommer hem och då tar det väl två dar att tvätta upp alla kläder och packa innan vi flyttar ut till stugan. Men det närmar sig... sakta men säkert.

8 kommentarer:

  1. Skönt att höra att det inte värker så förbenat i tanden idag. Har rotfyllt en tand å det gick bra tack vare min snälla tandläkare.
    Är något speciellt när isar försvinner för då VET man liksom att vår och sommar kommer. Härligt :D

    SvaraRadera
  2. Låter så underbart att ha en älv som går på våren. Här har bara proppen gått idag och det är inte fullt så romantiskt.

    SvaraRadera
  3. Hahaha! Ursäkta men jag skrattar lite åt Nillas kommentar. Kul med Älv-is tävlingen. Kallas tävlingen så? Annars kan du ta det namnet och ge som förslag till Lions. Något namn borde tävlingen ju ha.

    SvaraRadera
  4. Det låter kallt även om älven har gått. Inget dopp än med andra ord

    SvaraRadera
  5. Vilka eländen som drabbat dig de senaste dagarna! Förstår att en liten båt kan glädja då. Kram!

    SvaraRadera
  6. Ha en bra Valborg
    Margit(maxeloni)

    SvaraRadera
  7. Oj! Jag glömde a i min signatur. Det ska ju vara maxelonia. Jag får nog gå och lägga mig och dra något gammalt över mig.
    Kram på Dig och som sagt ha en bra Valborg.
    Margit(maxelonia)

    SvaraRadera
  8. Jag undrar vart Älven gick. Jag har hört talas om vandrande öken tidigare men aldrig om någon vandrande älv. Hoppas de möts. Älven och öknen menar jag.

    SvaraRadera