onsdag 30 mars 2011

Inte bara vinden kan vända.... kappan kan också.

Ena stunden funderar jag på att sluta blogga, och nästa funderar jag på att starta en blogg till.
Jag har gett ambivalensen ett ansikte.
Jag har försökt få Maken att starta en blogg, om att vara yrkesfiskare och vilken jävla kamp det är, inte bara mot myndigheter utan mot sportfiskare och andra också.
Maken vill inte.
Men jag vill.

Jag blir nämligen så jävla irriterad. Jag har nu filat på ett inlägg som blev så långt att det möjligtvis går att publicera... i tio separata inlägg. Eventuellt.

Det blev ett bra inlägg. Men inte för denna blogg.
Kanske jag ska utannonsera mina tjänster, säg vad jag ska skriva så skriver jag. På andra bloggar.
Eller inte.

Jag har startat en blogg till. Den är hemlig än så länge. Jag måste nämligen kapa av inlägget med stort I i flera små, i mer ämnesområden kanske.
Märkligt. Jag har ingen energi men detta som tar så mycket energi (yrkesfiskeinläggen) lägger jag ner energin på. Himla konstigt.
Jag är en konstig människa.

En medelålders kärring med ganska mycket jävlaranamma i sig, när det behövs.
Vad hjärtat är fullt av talar munnen sägs det ju.
Och vad som är inne i mig, i hjärtat och hjärnan, det vill ut.

Såg ni dokumentären Den siste kustfiskaren i SVT 2 för ett par söndagar sen? Den var jäkligt bra. Handlade om en yrkesfiskare vid namn Jim Svensson som hade sitt lilla fiske kring Mörrumsån, utanför ån men kring de vattnen, i Pukaviken.
Han kämpar ensam. Som många yrkesfiskare gör. Han kämpar mot Sportfiskarna. Han har samlat pärmar med urklipp från nätet som handlar om hot mot honom och hans redskap. Han har otaliga gånger fått åka ut och freda sina redskap och många gånger har han misslyckats. Då jublar Sportfiskarna och hyllar förövaren på nätet.
Polisen gör ingenting.
Jim är en hjälte. Han försöker leva på sitt yrkesfiske men kämpar mot en maffia bestående av militanta sportfiskare som ger honom ett helvete på jorden.
Sånt gör mig urförbannad.

Nu rasar sportfiskarna pga alla "lögner" som sägs i dokumentären, och hur "vinklad" den är.
Det är obehagligt att vara yrkesfiskare i dagens Sverige ska jag säga er.
Förr ansågs bönder och fiskare vara bra yrken, ett arbete som gav svenskar mat på borden, snart de enda yrkena som kan ge oss mat som produceras i Sverige. Är inte det bra? Att Sverige har något som vi själva kan påverka (förutom att EU, storebror, stipulerar reglerna förstås) och inte är tvungna att importera all mat vi behöver?

Varför ska yrkesfiskare behöva kämpa mot sådana inskränkta människor?
Varför vill inte sportfiskare ta ärliga diskussioner?
Varför går det inte att samarbeta?
Räcker verkligen inte fisken åt alla?
Varför värderas Sportfiskarnas hobby högre än yrkesfiskarnas arbete?

En stor del av världens befolkning svälter och under tiden står många svenskar i älvarna och leker med maten.
Är det inte märkligt?

Varför ska jag behöva vara rädd för att jag sticker ut hakan och propagerar för yrkesfiskarens rätt att leva på sitt yrke?
Varför ska jag behöva vara rädd för att få mitt hus skadat för att jag har en annan åsikt och vågar uttrycka den i skrift i min blogg?

Jag plågas av obehagskänslor pga detta. På den ständiga kamp vi för och pga det som uttrycks i mediernas inläggssidor. På alla påhopp, på alla framkastade lögner som låtsas vara sanningar, allt för att smutskasta yrkesfiskarna och påverka medborgarna.
Det gör mig ledsen.
Och ofta orkeslös.
Och jävligt förbannad.

Tungt.
Ont.
Trött.
Ledsen.
Rädd.
Jag.

Maken har åkt ner till Sundsvall för att åka vidare i morgon bitti till London. Jag sitter hemma och oroar mig, inte för hans resa utan för vår framtid.
Det är osäkert just nu.
Om några veckor kanske vi måste börja avveckla hela vårt liv.
Vad har vi då för framtid?
Har vi någon?
Fan vet.
Eller inte.

Tungt.
Nu går jag och drar elfilten över mig.
Hälsar på hos er andra senare, nu orkar jag inte.

10 kommentarer:

  1. Hur i all världen kan sportsfiskare veta mer än en yrkesfiskare? Är inte spotsfiskare lite hobbyamatörer? Inte vet jag, för jag kan inget om det. Men jag ville nog tro mer på en yrkesfiskare än en sportsfiskare...faktiskt.

    Kram på sig!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är helt fel att leka med maten. Speciellt fisk.

    SvaraRadera
  3. Kan inte låta bli att le åt Knasters kommentar, men du vännen, flytta hit med maken! Här är det lite hårdare krav på sportfiskare och yrkesfiskare är ett uppskattat folk. Jag förstår din oro och ilska, önskar jag kunde göra nåt. KRAM x 1000

    SvaraRadera
  4. Jag förstår oron jag med :( hoppas verkligen att ni kan fortsätta med ert utan att någa dumskallar ska förstöra för er och andra yrkesfiskare.
    Kramen!

    SvaraRadera
  5. Usch vad jobbigt det låter... det är klart att ni har en framtid, fast jag förstår om det är svårt att se det just nu.
    Och om att blogga. Jag la ner alldeles för mycket tid på min blogg och tyckte att jag fick slita för att den skulle bli bra... så jag funderade på att sluta... och sen startade jag en till...
    Ha en fin dag och jag håller alla tummar och tår för att det ska lösa sig och att maken kommer att kunna fortsätta med sitt jobb.
    /frogprincess

    SvaraRadera
  6. Det är för jäkligt att ni ska drabbas pga några idioter som inte begriper bättre..Jag hoppas verkligen att det löser sig för er..KRAAAAAM vännen och ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  7. De verkliga hjältarna i det här landet är bönder och (yrkes-)fiskare, för - som du säger - de ser till att vi som inte odlar eller fiskar själva får närproducerad mat på bordet! *kram*

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig tyckt om sportfiskare. De där långa stövlarna de brukar ha t ex, jävligt fula är vad de är!

    Att de dessutom är ett ondskefullt släkte förvånar mig inte det minsta. Överklassungar som leker och tror att de äger Östersjön och alla andra vattendrag, det är vad de är! Är jag ganska säker på nu när jag läst ditt inlägg.

    SvaraRadera
  9. Hoppas att det ordnar upp sig och att Ni inte ska behöva lägga ner fiskeverksamheten.
    Ha en skön dag.
    Margit(maxelonia)

    SvaraRadera
  10. Alltså, man orkar lägga energi på det som engagerar en. Till en viss gräns i alla fall. Hoppas det ordnar sig för er! Finns inget jobbigare än en oviss framtid. Stor Kram!

    SvaraRadera