lördag 25 september 2010

Jag är förbannad! varning för irriterat inlägg

Nu är första fiskeveckan avklarad och nu gäller helgvila. Hela fokus ligger på vila och sova under fisket, bara för att det är tungt, blir sena kvällar och det är mycket på gång samtidigt.

Fastan knallar på, jag har hittat några pulver som jag får i mig och sen fuskar jag med Varma Koppen och äter en god soppa varje dag. Det är ju inte många kalorier i Varma Koppen, det enda är att man inte får i sig alla ämnen man bör få i sig, men jag räknar med att jag får i mig dom genom att hälla i mig pulvershaker mellan varven.

Sen är inte mycket nytt annat än att folk väntar i skuggorna för att hugga oss i ryggen. 
Det är ett ganska smutsigt yrke att vara yrkesfiskare, inte pga kunders och allmänhetens åsikter utan från fiskarna själva. Här gäller det t.ex att dom som nu har särskilda tillstånd kämpar för att få minska fisket så att dom får ännu större del själva, ingen annan ska komma och hoppas på att få in en fot och särskilt inte vi som kan innebära ett visst hot. Hellre släppa in flummiga fiskare som har dåliga båtar och undermåliga redskap än att ge ett tillstånd till en fiskare som verkligen vill fiska.

Ett jävla själviskt sätt om du frågar mig.

Här vill dom dra ner på tillstånd för att fiska siklöja med partrål från 35 till 30 och skälet är att dom måste ju få lönsamhet i sin verksamhet, gäller alltså dom som redan innehar tillstånd.
Jag tycker det är förbannat magstarkt att säga det på det sättet, dom måste ju få lönsamhet på sitt fiske och därför inte kan släppa till fler tillstånd eller att ersätta dom som vill sluta tråla, hellre då dra ner istället.
Särskilt när man möter fiskare på kajen som gnäller på att det är för mycket fisk och dom är rädda att få för mycket.
För mycket??
Sluta fiska för fan och lämna platsen till dom som behöver den!

Dom vill hellre dra ner på fisket så att dom själva får ännu större del av kakan, som är stor nog redan nu,  istället för att fler ska kunna leva på sitt yrkesfiske. Sjusiffrigt är tydligen inte nog för somliga.
Fisk finns det ju så det räcker, marinbiologerna säger att löjfisket inte påverkar beståndet nämnvärt även om det naturligtvis bör hanteras på ett skonsamt sätt.
Ingen fiskare vill ju kapa grenen dom sitter på förstås.

Otroligt så giriga vissa människor är.

Speciella tillstånd som för partrål efter siklöja verkar man också kunna inneha tills man dör. Kan du bara ta dig till båten så kan du hyra in en skeppare som styr och du själv kan ligga på britsen, vimsa och dreggla. Undrar när dom inför bidrag för att åldershandikappanpassa löjtrålbåtarna.
Konstigt egentligen att du kan få ålderspension samtidigt som du tjänar sjusiffrigt på att fiska varje höst, särskilt när man tänker på kön av yngre människor som hoppas kunna få in en fot och kunna klara sig ekonomiskt på sitt yrkesfiske växer. Det är väl ok att få behålla din yrkesfiskelicens och fiska tills man dör men speciallicenser bör hållas till "yrkesverksamma" åldrar och inte till pensionärer tycker jag.

Löjfiske med partrål ska ju vara ett kompliment till övrigt fiske, du ska fiska fem månader om året för att få licens för partrål men vissa fiskare fiskar endast fem veckor men skriver i loggboken spöksiffror övriga månader.

Sen så går dom gärna bakom ryggen på varandra.
Kan dom ta av någon deras fiske så gör dom det, även om dom själva tjänar mest inom sin yrkeskår.
Otroligt.
Jag blir så förbannad och ledsen när jag tänker på att detta ska vara kollegor och den typ människor som vill leva på det dom älskar. Men att dom gärna trampar ner andra på sin väg till ännu större rikedom är något som dom ej heller skäms inför, det är snarare ett sätt att kväsa sina kollegor och att få dom att känna sig underlägsna.

Märkligt att dom också kan ha två åsikter om samma sak beroende på vad som passar dom för tillfället. På egna hemsidor kan dom skriva att yrkesfisket efter siklöja har en obetydlig inverkan på beståndet och så fort det pratas om att ersätta något tillstånd (obs ej utöka antalet fiskare) så utnyttjas beståndet maximalt.
Himla praktiskt att kunna ändra åsikt på det sättet.

För er som orkat läsa så här långt så vill jag bara säga att trots att jag fastar så är jag inte mer irriterad än vanligt ;), hur otroligt det än kan låta, nu har jag bara fått min bägare att rinna över ytterligare en gång.

Tack för att ni lyssnade på mitt gnäll, nu ska jag gå en bloggrunda innan kvällens film får ta över min uppmärksamhet.

10 kommentarer:

 1. Förstår att du blir förbannad. Det är jag med, men av andra anledningar.
  Låter som idioter de där som vill att det ska dras ner för andra...usch.
  Kram från mig iaf

  SvaraRadera
 2. Låter som att det är en lika smustig värld som många andra...
  Tråkigt :O)
  Men du, varma koppen är väl inte fel :O)
  Snart klart vettu!

  SvaraRadera
 3. Aj då! Inte undra på att du är arg.
  Kram.

  SvaraRadera
 4. Vad ska man ha bloggvänner till om man inte får utgjuta sina frustrationer för dem? Det brukar dessutom ha god verkan.
  Förstår verkligen att du är förbannad! Konflikter skulle bli bra mycket enklare att lösa om folk var någorlunda rakryggade.

  SvaraRadera
 5. Det var nord och inga visor! Hoppas rätt personer får höra dom också, kan behövas ser det ut som. Vi lyssnar gärna, ös ur dig bara. Kalixrommen kostade 260/100 gr , inget för min börs ;-) Kram vännen

  SvaraRadera
 6. är bara bra att få utbrott enligt forskningen...mindre risk för både hjärnblödning och hjärtinfarkt så ryt på du...säger som fru venus:hoppas rätt person(er) läser och får seg en tankeställare eller 2...

  SvaraRadera
 7. Trist!!!!
  Skönt att få skriva av sig ibland, det behöver man.

  SvaraRadera
 8. Fisket är infekterat och det är konstiga kvoter och regler och jag förstår nog inte allt, men det verkar inte riktigt schysst. Jag bor ju på västkusten och här är det också stridigt, ganska ofta hör jag och läsaer jag.
  I alla fall så vill jag ha lite löjrom när andra gottar sig i skaldjur (som jag inte tycker så vidare värst om), löjrom är det godaste som finns. Det och kalv.
  Jag stöder löjfiskt så gott det går!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Malla. Världen är full av idioter ;)

  Pillargontanten. Varma Koppen är gott men inte riktigt tillåtet för mig i denna situation. Men det skiter jag i.

  Gafflan. Tack.

  Nilla. Så sant så. Rakryggat är det då rakt inte här iaf.
  Det är bara att fånga upp sugen igen när man tappat den!

  Knasterfaster. Ryta är jag bra på.

  Fru Venus. 2600 kr för ett kilo var inte dåligt. Som ifjol då ungefär.
  Tackar för era lyssnanden..

  Mary-Ann. Då lär jag slippa sådana sjukdomar då ;)

  Stort & Smått. Javisst behöver man. Ofta!

  Snäckskalskalendern. Jo, fiske är ett infekterat ämne. Löjrom är otroligt gott, på många sätt ;)
  Jag tror det är lika stridigt överallt. Kram!

  SvaraRadera