måndag 6 februari 2012

Nu får det fan vara slut på det här eländet, och är det inte det så får det väl för fan fortsätta!

Pratar om kylan. Och om renhelvetet vi har häruppe.

Kylan först. Idag har vi haft en mildknäpp. Inte en köldknäpp utan en mildknäpp. Endast -17 idag på dan, det var dock fort över för nu har vi -26 igen.
Men en sann norrbottning tar vara på det milda vädret och passar på att åka på shoppingtur medelst bilen. Igår fick vi göra en panikåtgärd och tvingade igång stackars bilen trots 30 minusgrader för att handla ffa snus. Maken hade snusbrist och därför for vi till stan. Vi försöker att undvika att starta bilen i den kylan men det var som sagt tvunget.

Idag var det rena blidan så vi for och tankade, handlade och gjorde några ärenden.
Nu väntar vi lite kyla igen så vi handlade framför liksom.

Sen renarna. Det är otroligt att det får fortsätta egentligen.
Ok, att vi har renägare som håller sig med renar, det är helt ok. Men inte att transportera ner tusentals renar och lämpa av dom vid kusten och sen dra härifrån.
Kan bara säga att renar vandrar. Ofta ut på E4:an.
Ett jävla sätt att bara lämna dom där. Jag har aldrig någonsin sett en renägare mota iväg renarna från E4:an där dom vandrar på fel sida viltstänglset.
Aldrig.
Och ingen jag känner har sett det heller.

Vad händer med renarna? Förutom att det talas om Urminnes hävd som ger renägarna rätt att flytta renarna till bättre bete. Har renar flyttats till kusten på Urminnets tid? Ingen som vet, ingen som vet.
På urminnets tid hade väl renägarna knappast helikoptrar, fyrhjulingar, skotrar och motorcyklar då dom drev renarna ner till kusten och ut till holmar t.o.m.
Hade dom möjlighet att transportera renarna ner till kusten på långtradare?
Jag tvivlar.

Det är inte det att jag missunnar renarna bättre bete utan jag undrar hur många renar det ska få dö innan något händer. Är inte renar tamdjur? Är det ingen renägare som tycker det är tråkigt att vi bilister dödar deras tamdjur? Eller är bidragen så stora att det inte blir någon stor förlust?
Hur många viltolyckor ska få ske? I Kalix hade vi 76 viltolyckor med ren under 35 dagar kring jul 2011. Alltså bara i vår stad och under en dryg månad!
Jag antar att flertalet av dom viltolyckorna renderade i döda renar...
Här kan ni gå in och kolla hur många viltolyckor som inträffat där just ni bor.


Detta är ett stort samtalsämne här där jag bor. Längs hela kusten. Det sociala livet byggs upp kring irritationen kring alla jäkla renar som vandrar helt lugnt längs vägarna, slickar lite salt från vägbanan, krafsar lite lojt efter gräs i vägkanten. Lallar sen ut i vägbanan och en intet ont anande bilist panikbromsar och skadar ren, bil och kanske sig själv.
Är det sunt?
Jag tycker det är oroande. Det körs ihjäl horder av renar varje år bara i vårt län och jag tycker det ska få ett slut, har man för lite bete åt renarna där man bor och kan se till dom ska man ha färre.
Det är vad jag tycker.
Och hör se!

Nu känns det bättre när jag fått gnälla av mig. Jag ser nämligen en död ren varje gång jag kör längs byavägen, den ligger död med avkörda ben.
Det skär i hjärtat.
Stackaren.

Dessutom ryker det fortfarande från Hembygdsgården i byn som brann ner för två dygn sen. En norrbottensgård som numera är rykande ruin. Stackars brandmännen fick släcka bränder i 6 timmar i mer än 30-gradig kyla.

Då kurade jag under filten.
Det ska jag göra nu också. Nu är det nämligen en grad kallare än när jag började inlägget. Långt och kallt inlägg -27.
8 kommentarer:

 1. Men fy, det hade jag ingen aning om!
  Vems marker får? dom gå och beta på? Och när tas dom tillbaka "hem" igen?
  Vi har inte haft så kallt, som mest runt 17 - 20 minus, nu - 3, ganska lagom, men det blåser som fan :-(
  Ska också satsa på filten och nya boken nu :-) Kvällskramar!

  SvaraRadera
 2. bbbrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Men visst får väl renägarna ersättning om deras renar går och blir rivna av djur eller om de blir överkörda?
  Det kanske finns ett samband. Och om jag nu är ute och cyklar och de inte får ersättning, så verkar det helkorkat att de överhuvudtaget driver och lämnar renarna om du frågar mig. Vem ersätter den som blir skadad i en bil som råkar köra på en ren? Va?
  Visst frågade du mig vad jag tycker? Jag är beredd att tycka som du.

  SvaraRadera
 4. Tänk att det är alltid djuren som får lida när inte människan tänker till. Så synd med Hembygdsgården - anar att det måste varit en fin gård.

  Huvvaligen så kallt det varit uppåt, men det märkliga att här där jag bor (Stockholm) så gissa om det känns kallt när det är bara -17...jiddrans kallt känns det och det är det på grund av den fuktiga luften. Och så "schnieee" nästan jämt i schtaaaaaan runt knuta'...
  Nu vet du vart' jag bor - inte så långt söderut ändå....det är mycket kvar av Sverige ju!
  Harn'e gött under filten!

  SvaraRadera
 5. Här har vi också renproblemet. Förra veckan blev 17 renar ihjälkörda på samma ställe..inte kul. Annars är det filtläge och vedeldning här med, - 28 idag..suck!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Hej Ulrika! Renägarna borde väl inte släppa renarna hur som haver. Tänk om bönderna bara skulle släppa korna lite överallt. Nej nu borde vi ställa oss upp och demonstrera vilt mot renägarna.
  Fy vad kallt ni fortfarande har hos er. Här är det -0,5 grader kallt hos oss i Uppsala. Det får gärna fortsätta vara så.
  Jag skickar lite värme upp till Er och hoppas den inte hinner kyla av sig innan den kommer fram till Er.
  Margit(maxelonia)

  SvaraRadera
 7. aj aj ..tur man inte är en ren..Intressant att läsa din blogg..as usual..Kram

  SvaraRadera
 8. Det var intressant att läsa det du skrev om renarna. Inte hade jag en aning om att man flyttade på dom, jag trodde dom vandrade fritt i lugn och ro där uppe i fjällvärlden. Där ser man. Vi människor har en förmåga att böka runt och lägga oss i det mesta och så blir det som det blir, sen.

  Lästa nånstans att människan är den största miljöfaran överhuvudtaget. Kan nog stämma för det är ju vi som är överallt och ställer till det.

  Det var intressant med den där viltolyckstabellen. Jag körde ju in i ett rådjur, som finns alldeles för många av häromkring, för ett par år sen, eller rättare sagt, råddjuret hoppade från en bergknallen rakt på bilen, Det gick bra, men det ironiska var att jag var på väg med bilen till service - så dom fick ganska mycket att göra med bilen! Rådjuret togs om hand av markägaren.

  Ha det gott i kylan!

  Agnetakram

  SvaraRadera