fredag 24 juni 2011

Och så var det då midsommar...

Jag önskar er alla en trevlig midsommar så här på midsommaraftonens eftermiddag.

Vi ska fira i vår tvåsamhet, inga fester eller partyn här inte. Vi är så trötta efter fisket så vi njuter av lugnet och av den goda maten som snart ska komma. Eller komma och komma, vi har ju gjort den själva förstås. Det blir fiskbuffé som är lite av tradition hos oss numera. Lite sill, nubbesallad, löjromstårta, gravad strömming i romsås, inlagda strömmingsflundror, rullströmming i tomatsås och diverse rökta laxar, gravad lax och lite tilltugg.
Precis som jag vill ha det.
Lite jordgubbstårta har vi redan smakat på. Jag gjorde tårtbotten igår, i vår gasolugn och den blev jättebra för första gången härute. Det är lite svårare i gasolugnen  än hemma. Sen hade jag vaniljkräm och massor av jordgubbar i och på tillsammans med grädden. Vi smaskade i oss var sin stor bit till lunch. Det var gott.

Det har varit mulet idag, sen tittade solen fram lite snabbt, sen blev det ösregn och alldeles mörkt, nu skiner solen igen fast det ser inte ut som om det ska hålla i sig hela kvällen. Det gör inget. Vi är flexibla i vår tvåsamhet, inga uteaktiviteter är inplanerade förutom att vi haft en liten skyttetävling medelst luftgevär. Jag förlorade. Jag skakar så in i h-vete när jag ska skjuta och jag kan inte ladda själv. Det är för tungt att böja fanskapet för mina smala volangprydda armar. Eller smala och smala, det är dom ju inte men dom är svaga trots sitt grova utseende.

Annars är jag pigg och grann. Det glamourösa strömmingsfisket är avklarat och jag ser ut ungefär som en halvdöd strömming där jag vinglar fram. Som världens bakfylla känns det som. Men nu är vi klara, har saltat in dubbelt så mycket som vi någonsin gjort förut, tack vare vår finfina rensmaskin.

Det kom en kommentar med en fråga om vår boendesituation. Jag kan berätta att vi bor i ett hus i en by utanför Kalix, där bor vi granne med havet och med utsikt över vår båthamn. Vi trivs bra i huset och vi har en fin fiskberedningslokal, vi har lagt ner mycket jobb på både fiskberedningen och på att renovera huset och nu är det egentligen bara mindre projekt kvar. Förutom dom större som alltid finns i bakhuvudet.

Stugan har vi på en holme i Kalix skärgård. Där trivs vi mycket bättre än i huset. Vi älskar att bo ute i stugan, vi flyttar ut så fort vi kan, numera blir det i slutet av maj (tidigare så fort älven gått) och vi bor där till i september, då vi måste hem för att förbereda inför löjfisket. Vi tar med oss katter och bohag så det är ett väldans bärande men sen är det bara njutning tills vi flyttar hem igen.
Nu ska vi få ström ute på holmen. Den sjätte juli verkar det som om strömmen slås på och dit längtar vi. Det första som ska ut är ett kylskåp och vår minsta frys. Det kommer att underlätta levernet otroligt mycket. Slippa in och handla stup i ett. Kunna ha lite glass och fika att bjuda på när vi får oväntat eller väntat besök. Härligt.

Nu ska jag gå och gulla med Maken. Eller så ska jag läsa en stund. Vi får se om Maken förtjänar något gullande eller om jag går till boken direkt.

Ha en trevlig midsommar alla. Jag ska besöka lite bloggar senare men Maken har suttit vid datorn före mig och nu är det nästan slut ström, batterisymbolen har bara ett tunt litet streck längst ner som tyder på att det är... 14 minuter kvar av batteriet (jag kollade).

12 kommentarer:

  1. St Hans-klem! (norsk midsommarkram)

    SvaraRadera
  2. Midsommarkramar i massor till dig min vän :-)

    SvaraRadera
  3. Gomorron vännen,å vad din fiskbuffe lät god då..Den skulle jag ha älskat..:))Man kan ha det jättemysigt utan en massa folk,kan vara skönt att bara vara med varann oxå..:))
    KRAAAAM och ha en skön dag nu!!!

    SvaraRadera
  4. Löjromstårta lät gott!Då får ni har ett ström-kalas den 6/7 och fira den stora tilldragelsen.

    SvaraRadera
  5. Vilken mat..man blir hungrig av att läsa =)
    Ha nu en kanonfin midsommar!!
    Kram
    Helena

    SvaraRadera
  6. Ibland är det skönt att bara vara två och ta det lugnt. Sådant längtar jag till, denna lugna tvåsamhet... Ha nu en underbar sommar i eran stuga, KRAM!

    SvaraRadera
  7. Det är skönt att bara vara två också ibland på dessa helger... tänk så vilsamt det e'!!

    SvaraRadera
  8. Tittar in här hos dig och önskar trevlig lördag!
    Kram.

    SvaraRadera
  9. Här glider jag in via någon annans bloggväns lista och finner en frände med fibro och symaskin ... fnissar lite när jag läser att du bor i Kalix, har ikväll börjat att sticka Kalixvanten.
    Jag blev så sugen på er middag med all fisk ... vi åt matjesill och det som hör till som lunch på midsommardagen. Orkade inte göra matesilltårtan iår får ta det ett friskare år.

    Kram Maggan
    http://livsglimtar.wordpress.com

    SvaraRadera
  10. Hum, hur ser en halvdödströmming ut? Tror iaf att du INTE kan se ut som en sådan! :)

    SvaraRadera
  11. Hoppas den var riktigt bra Midsommaren.
    När kommer du flyttandes söderöver, tro, nä, gör inte det, det verkar vara så mysigt där du bor.
    Och blommor kan man alltid lära sig.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  12. Att ni klarar er utan kyl och frys tycker jag är imponerande! Hur fan går det till?

    SvaraRadera